Direct reserveren

Koninklijke Bibliotheek



De Volksuniversiteit Leiderdorp, K&O Katwijk en K&O Oegstgeest organiseren gezamenlijk bezoeken aan musea die belangstellenden in staat stellen om zich beter te verdiepen in specifieke tentoonstellingen of collecties. De inschrijving vindt plaats via Volksuniversiteit Leiderdorp.

VOOR INSCHRIJVEN:  KLIK HIER

De Koninklijke Bibliotheek (KB) is de nationale bibliotheek van Nederland, opgericht in 1798. KB heeft als doel iedereen toegang te geven tot kennis en cultuur van het heden en verleden van Nederland. De KB is het kenniscentrum voor wetenschappelijke informatievoorziening. In de collectie van de KB staan de geesteswetenschappen centraal, met accent op Nederlandse geschiedenis, taal en cultuur. Een groot deel van de KB-deelcollectie betreft het Depot van Nederlandse Publicaties, waarin in principe alle publicaties (ongeacht inhoud, taal of vorm), die door Nederlandse uitgevers uitgebracht zijn sinds het begin van de boekdrukkunst opgenomen worden. Behalve boeken, tijdschriften, kranten, rapporten, proefschriften, stripboeken en overheidspublicaties, vinden ook digitale publicaties (e-boeken, digitale tijdschriften enz.) hun weg naar het Depot. De KB slaat jaarlijks honderden gehele websites op. In 2016 bevonden zich in de KB 7 miljoen stuks bibliotheekmateriaal, op ruim 115 kilometer plankruimte voor de collectie, die vrijwel de gehele Nederlandse letterkunde beslaat, van grote aantallen vaak unieke middeleeuwse handschriften tot en met de meest recente publicaties. Een topstuk is het Evangeliarium van Egmond (9e eeuw), met de eerste afbeeldingen van Nederlandse personen en gebouwen.

Het bezoek omvat een lezing plus een rondleiding door de KB. Tijdens de rondleiding gaan er deuren voor u open die normaal voor bezoekers gesloten blijven. De Bijzondere Collecties bevatten vele parels, van middeleeuwse handschriften tot moderne kunstenaarsboeken. Voor de Expositie Topstukken selecteert de KB uit haar meer dan tien eeuwen omspannende collectie vier keer per jaar stukken die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse (cultuur)geschiedenis. Tijdens ons bezoek toont de Expositie Topstukken ter gelegenheid van 100 jaar vrouwenkiesrecht documenten gemaakt zijn door vrouwen, voor vrouwen, over vrouwen uit de gehele collectie van de KB, van middeleeuws handschriften tot 21e-eeuws tijdschriften.

Algemene informatie

Nummer: 19.152.01
Datum: 04/10/2019
Tijd(en): 14:00 - 16:00 uur
Locatie: Koninklijke Bibliotheek, Prins Willem-Alexanderhof 5, Den Haag (naast station Den Haag Centraal)
Prijs: € 17,50
Bijzonderheden: 1 les van 2 uur aanvangstijd 14:00 Mw. Deskundige van de Koninklijke Bibliotheek

Direct reserveren

Heeft u een account? Log dan in om uw gegevens in te laden. Inloggen
Let op! Dit is een activiteit uit een vorig cursusjaar. Hiervoor kun je niet meer reserveren. Ga naar de agenda om alle huidige activiteiten in te zien.
De inschrijving is gesloten.