Klik hier voor het protocol i.v.m. Corona
Direct reserveren

Chinese papierknipkunst, workshop

De papierknipkunst is een van China’s oudste traditionele volkskunsten en sinds 2009 staat deze kunstvorm ook op de UNESCO Wereld Erfgoedlijst. Deze oude kunst van papierknippen is extreem populair in China. Het bestaat uit ontwerpen en patronen die uit papier gesneden of geknipt worden, en voor veel Chinezen belichaamt het zowel de schoonheid van het dagelijks leven als de schoonheid van volkskunst.

In China waren papierknipsels een goedkope manier om het huis te versieren tijdens traditionele Chinese feestdagen, familiefeesten en verschillende belangrijke ceremonies. Ze werden niet alleen op ramen, muren, deuren, plafonds en lantaarns geplakt als versiering om bepaalde verlangens uit te drukken, maar ook wordt gebruikt voor andere doeleinden. Bijvoorbeeld als patronen voor het borduurwerk (er werd overheen geborduurd tot het papier verdwenen was), voor het uitsparen van patronen in geverfde weefsels en bij het pottenbakken. De invloed van papierknipsels is tegenwoordig nog goed te zien in de grafische kunst, houtsnijwerk, kranten, cartoons en posters. Het gebruikte papier is gewoonlijk rode papier en staat symbool voor geluk. De patronen zijn dan ook heel erg divers, en kunnen abstract zijn, bloemvormig, religieus of verbeelden situaties van het alledaagse leven en dieren.

Tijdens de workshop wordt de geschiedenis en de kenmerken van de Chinese papierknipkunst geïntroduceerd en de belangrijkste papierknip technieken uitgelegd. Deelnemers zullen er aan de hand van de workshop voorbeelden iets moois gaan knippen.

Algemene informatie

Cursusnummer: 22.623.01
Startdatum: 16/11/2022
Locatie: Sluisweg 16
Tijden: 9:00 - 11:30
Lessen: 2
Docent: Y Drubbel-Hou
Prijs: € 37
Bijzonderheden: Meenemen als u het heeft: snijmat, pincet, (stanley)mes, schaar, perforator. Kosten van papier en patronen afrekenen met de docent, circa 5 euro.

Direct reserveren

Heeft u een account? Log dan in om uw gegevens in te laden. Inloggen
Betaalwijze

Met welk wachtwoord wilt u voortaan inloggen?

Reservering bevestigen