Direct bestellen

Marc v.d. Marel en Marquis Bieshaar

Marc v.d. Marel en Marquis Bieshaar spelen Quartre Mains aan de vleugel

Antonín Dvořák       -  Slavische Dansen Op. 72 nr. 2 en Op.46 nr 7,8

Frédéric Chopin      -  Nocturne Op. 62 No.1

Cecile Chaminade   -  Etude de Concert Op. 35 nr.2

Leo Smit                   -  Divertimento I,II en III

Franz Liszt                -  Hongaarse Rhapsodie Nr. 2

Claude Debussy       -  Petite Suite

Camille Saint-Saëns - Carnaval de Animaux

Marc van der Marel kwam van jongs af aan door zijn vader, die organist was, in aanraking met het orgel. Op de muziekschool in Katwijk begon hij op elfjarige leeftijd met orgellessen bij Jo Koonen. Op zijn vijftiende maakte hij de overstap naar piano. Eerst bij Peter Bontje, vervolgens bij Tjin Nio Tjia. In 2003 en 2005 won Marc de eerste prijs tijdens het Klassiek Muziekconcours van het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiden. Marc was eveneens prijswinnaar tijdens het Charlois muziekconcours in Rotterdam (2008), de muziekwedstrijd in Huizen (2009) en de muziekmarathon in Maartensdijk (2009, 2010). Verder nam hij als solist deel aan de Rotterdamse Pianodriedaagse waar hij in de finale met een meerderheid van de stemmen de publieksprijs in ontvangst mocht nemen. Tegenwoordig treedt hij op als solist, duo en trio, o.a. met Marquis Bieshaar.

Marquis Bieshaar begon op negenjarige leeftijd met pianospelen. Hij kreeg vanaf dat moment les van Mattheus Smits. In 2007 studeerde hij af aan de Bourdon Hogeschool voor Muziek. Marquis behaalde als een van de laatste daar zijn staatsexamen. Momenteel is hij actief als docent in de regio Haarlem. Marquis Bieshaar geeft regelmatig concerten als solist en samen met orkesten. Zo gaf hij een optreden in het Zaantheater met het Promenade Orkest onder leiding van Bas Pollard. Naast zijn werk als docent is hij verder werkzaam als zangbegeleider. Met Marc van der Marel vormt hij een duo waarmee hij concerten verzorgt voor piano 4-handig.

Toelichting concert
Marc van der Marel en Marquis Bieshaar vormen sinds enkele jaren een pianoduo dat zich richt op zowel het traditionele alsook het hedendaagse pianorepertoire. Dit keer in de Soefitempel nemen zij u o.a. mee naar het Tsjechië van Antonin Dvořák. We horen er de aanstekelijke Slavische dansen. Meeslepende melodieën, hartstocht, temperament, en folkloristische accenten. Na twee solowerken volgt daarnaast – van eigen bodem – een opmerkelijk goed, maar nauwelijks gespeeld stuk voor piano vierhandig: Divertimento van Leo Smit, een Amsterdamse, zeer talentvol componist, die in 1943 op zijn 43ste door de nazi’s in Sobibor werd vermoord. Het Divertimento kan bijna wedijveren met pianowerken van Ravel. Het is pure, slimme, speelse muziek en die passen Marc van der Marel en Marquis Bieshaar als een handschoen. Verder volgt na de pauze een bewerking van misschien wel het bekendste stuk van Franz Liszt: z’n 2e Hongaarse Rhapsodie. Liszt Schreef het werk voor piano solo waarna een van z’n leerlingen het bewerkte voor piano 4-handig. Dit alles gevolgd door de Petite Suite van Debussy. Het stuk heeft een vrij eenvoudige lyrische opbouw, dat in contrast staat met het werk dat Debussy later schreef en door sommige critici als 'te modern' werd gekenmerkt. De Petite Suite bestaat uit vier delen, waarbij ieder deel zo is geschreven dat beide pianisten ongeveer evenveel aan bod komen. Het concert wordt afgesloten met het spetterende en betoverende carnaval van de dieren van Saint-Saëns. Het originele werk van Saint- Saëns uit 1886 “Le Carnaval des animaux” is een 14-delige compositie voor een klein orkest waarin de karakters van de dieren mooi en geestig worden weergegeven: de stoet van dieren wordt geopend met een statige koningsmars van de leeuw. Even verder sloffen schildpadden op de beroemde Cancan van Offenbach, en dansen olifanten op een melodie van Berlioz. Ook neemt hij zwoegend studerende pianisten op de hak die moeizaam oninteressante oefeningen spelen. Het bekendste deel is de prachtige cellomelodie die een stervende zwaan voorstelt. Dit alles komt samen in de grande finale waarin alle dieren de revue nog eens in vogelvlucht passeren. Kortom, een onvergetelijke muzikale beleving voor jong en oud! Kom en geniet van een prachtige avond en een bijzonder concert.

 

 

Algemene informatie

Nummer: 18.104.01
Datum: 16/02/2019
Tijd(en): 20.15 uur
Locatie: Soefitempel
Prijs: € 14

Direct bestellen

Heeft u een account? Log dan in om uw gegevens in te laden. Inloggen
Let op! Dit is een activiteit uit een vorig cursusjaar. Hiervoor kun je niet meer reserveren. Ga naar de agenda om alle huidige activiteiten in te zien.